Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2013

ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ

 
Τι πρέπει να ξέρει ο υποψήφιος εθελοντής αιμοδότης:

·       Κάθε υγιής άνδρας ή γυναίκα 18-62 ετών, μπορεί να δίνει άφοβα αίμα 3-4 φορές το χρόνο.

·       Ο όγκος αίματος που προσφέρει ο αιμοδότης είναι 450 ml και αποκαθίσταται αμέσως από τον οργανισμό. Το πλάσμα αναπαράγεται σε 24 ώρες και τα ερυθρά σε ένα μήνα.
·       Δεν πρέπει να διενεργείται αιμοδοσία πριν περάσουν τρεις μήνες από την προηγουμένη.
·       Βάρος σώματος: Συνήθως απαιτείται το βάρος να είναι τουλάχιστο 50 κιλά

·       Η αιμοδοσία είναι τελείως ακίνδυνη και διαρκεί 5-10 λεπτά της ώρας.

·       Κανένα φάρμακο δεν υποκαθιστά το αίμα ή το πλάσμα που χρειάζονται οι ασθενείς. Το αίμα δεν παρασκευάζεται στο εργαστήριο.

Οδηγίες για τον αιμοδότη πριν και μετά την αιμοδοσία

·       Ο αιμοδότης μπορεί να δίνει αίμα πρωινές ή απογευματινές ώρες. Καλό είναι η αιμοδοσία να γίνεται όταν ο αιμοδότης είναι ξεκούραστος.

·       Δεν πρέπει να έχει πάρει φάρμακα τις προηγούμενες ώρες ούτε ασπιρίνη. Εάν ο αιμοδότης λαμβάνει φάρμακα, δεν σημαίνει ότι αναγκαστικά δεν μπορεί να προσφέρει αίμα. Σε τέτοια περίπτωση είναι ορθό να ενημερώνεται ο γιατρός και το προσωπικό που είναι υπεύθυνοι κατά την αιμοληψία.

·       Πριν την αιμοδοσία πρέπει να έχει προηγηθεί ελαφρύ γεύμα (π.χ. πρωινό). Μετά την αιμοδοσία ο αιμοδότης πρέπει να ακολουθεί τις συμβουλές του νοσηλευτικού προσωπικού.

·       Να πάρει την τροφή που του προσφέρεται. Να μην αποχωρήσει από το Τμήμα αιμοδοσίας πριν του το επιτρέψει το υπεύθυνο προσωπικό.

·       Να μην καπνίσει για 1 (μια) ώρα.

·       Να μην οδηγήσει για 1 (μια) ώρα.

·       Να μην κάνει έντονη σωματική άσκηση την ημέρα της αιμοδοσίας.

·       Να πάρει περισσότερα υγρά και καλό γεύμα την ημέρα της αιμοδοσίας.

·       Αποφυγή οινοπνευματωδών ποτών την ημέρα της αιμοδοσίας.

·       Σε περίπτωση αιμορραγίας από το σημείο φλεβοκέντησης, ο αιμοδότης θα πρέπει να σηκώσει το χέρι ψηλά και να εφαρμόσει πίεση.

·       Ο επίδεσμος μπορεί να αφαιρεθεί μετά από 2-3 ώρες.

·       Για οποιοδήποτε πρόβλημα ή απορία ο αιμοδότης μπορεί να απευθύνεται στο νοσηλευτικό προσωπικό ή στο γιατρό της αιμοδοσίας.

Ορισμένα άτομα μπορεί να μη μπορούν να δωρίσουν αίμα είτε προσωρινά είτε μόνιμα. Τα άτομα που αποκλείονται προσωρινά είναι αυτοί οι οποίοι πάσχουν από μια βραχυπρόθεσμη ασθένεια ή παρουσιάζουν μια ιδιαιτερότητα που δεν επιτρέπει για κάποιο χρονικό διάστημα την αιμοδοσία.


  ΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΑΙΜΑ

Όποιος είχε έστω και μία ομοφυλοφιλική σχέση από το 1977.

1.    Όποιος έχει κάνει ενδοφλέβια χρήση ναρκωτικών από το 1977.

2.    Όποιος είχε πολλούς ερωτικούς συντρόφους χωρίς τη συστηματική χρήση προφυλακτικών μέσων κατά την τελευταία δεκαετία και

3.    Γενικά όποιος νομίζει ότι υπάρχει πιθανότητα να έχει εκτεθεί στον ιό που προκαλεί AIDS.

ΕΠΙΣΗΣ δεν αιμοδοτούν όσοι πάσχουν από :

Καρδιαγγειακές νόσους, Αρρυθμίες, Υπέρταση, Αυτοάνοσα νοσήματα, Νεοπλασίες, Αιματολογικές νόσους, Επιληψία , Ανεπάρκεια G6PD, Χρόνιες λοιμώξεις, Ψυχικές νόσους, Σακχαρώδη και όποιο διαβήτη υπό αγωγή, Χρόνιες νόσους ή Ανεπάρκειες οργάνων, Ασθενείς που έχουν οι ίδιοι υποβληθεί σε μετάγγιση αίματος, κατά το έτος που προηγείται της αιμοδοσίας. Ασθενείς που παίρνουν αντιβιοτικά κατά τις 72 ώρες πριν από την αιμοδοσία.Άτομα που δεν αισθάνονται καλά κατά την ημέρα της αιμοδοσίας.


Τα άτομα που αποκλείονται προσωρινά από την αιμοδοσία μπορεί να είναι σε επαφή με το γιατρό και το προσωπικό του Σταθμού Αιμοδοσίας, για να προσδιοριστεί πότε είναι δυνατόν να τους επιτραπεί να δωρίσουν αίμα.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, όμως, ο αποκλεισμός είναι μόνο πρόσκαιρος. Για παράδειγμα, αν κάποιος δεν έχει συμπληρώσει 6-8 ώρες ύπνου, έχει γρίπη (περιμένουμε μέχρι να περάσει), στη διάρκεια της εγκυμοσύνης (αναμονή μέχρι και έξι μήνες μετά τον τοκετό), στη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως, στη διάρκεια μιας εποχιακής αλλεργίας, αν έχει κάνει εμβόλια ή παίρνει συγκεκριμένα φάρμακα (για παράδειγμα πρέπει να περάσουν τρεις μέρες από τη λήψη ασπιρίνης), αποκλείεται προσωρινά από την αιμοδοσία.


Γιατί να γίνει κάποιος εθελοντής αιμοδότης;
· Επειδή δεν υπάρχει ακόμη φάρμακο που να μπορεί να αντικαταστήσει το αίμα.
· Επειδή θέλει να βοηθήσει τους χιλιάδες συνάνθρωπών μας που έχουν ανάγκη από αίμα.
· Επειδή θεωρεί προσωπική του ευθύνη την κάλυψη της χώρας μας σε αίμα από την εθελοντική αιμοδοσία και μόνο. Δε μας τιμά ως χώρα η εισαγωγή αίματος από το εξωτερικό.
· Επειδή πρόκειται για μια ανώδυνη και ακίνδυνη διαδικασία, που διαρκεί λίγα λεπτά, αλλά από μια φιάλη μπορεί να σωθούν τρεις ανθρώπινες ζωές.
· Επειδή ο εθελοντής αιμοδότης βιώνει ένα μοναδικό συναίσθημα κοινωνικής αλληλεγγύης και γιατί πέρα από τα κίνητρα που δίδονται (δυνατότητα να καλύψει τις ανάγκες σε αίμα για τον ίδιο ή την οικογένεια του, δωρεάν ιατρικές εξετάσεις, τιμητικές διακρίσεις, αιμοδοτική άδεια), ο εθελοντής αιμοδότης νιώθει ότι προσφέρει ζωή στον άγνωστο πάσχοντα συνάνθρωπό του.

· Μετά την πρώτη αιμοδοσία ο αιμοδότης παραλαμβάνει ατομική κάρτα όπου αναγράφονται η ομάδα αίματος του και οι μονάδες που έχει δώσει και την οποία πρέπει να κρατά κάθε φορά που δίνει αίμα ή όταν χρειαστεί αίμα για τον ίδιο ή συγγενή πρώτου βαθμού.

 
· Οι αιμοδότες ειδοποιούνται ατομικά αν διαπιστωθεί οποιοδήποτε πρόβλημα στο αίμα τους που θα ανιχνευθεί αργότερα από τις εργαστηριακές εξετάσεις, από το Νοσοκομείο.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου